Литерарна секција Рођин ђак

Наша литерарна секција Рођин ђак” узраста од 2008. године. Припадамо малој сеоској школи у којој има мање од 150 ђака. За нас је велики успех када примимо вест да смо на литерарном конкурсу освојили награду, похвалу или захвалницу. Све то прихватамо с радошћу, јер иза сваке написане речи стоји уложен напор, труд и дечији осмех.

              Чланови наше секције су ученици од првог до осмог разреда. Сарађујемо и са предшколцима, тј. са васпитном групом Змај из Смољинца. Свака конкурсна тема је за Рођине литерарце на свој начин инспиративна, стога и обрађивана на посебан начин.

              Приметили смо да је веома важан почетни импулс у дечијој имагинацији. Тада се машта раскрили, очи зацакле, а текст у сваком новом ретку добија на квалитету. Бирамо риму, бирамо реч и израз; клешемо и градимо, при чему разбијамо стереотипе о узрасним ограничењима и вештачки створеним препрекама да се нешто не зна и не може. О, да! Све се може трудом и радом. Тако ствара и напредује Рођин ђак.

            Када бисмо Вам низали све своје успехе од 2008. године, недостајало би нам и времена и простора. Набројаћемо неке од остварених резултата на конкурсима и смотрама током протеклих неколико година:

-1. место 2014. године на конкурсу „Здрав осмех-леп осмех“ Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ у Београду;

- 1. место 2015. године на конкурсу поводом Светске недеље дојења Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ у Београду;

- 2. и 3. место 2016. године на литерарном конкурсу Друштва учитеља Тополе „Моја породица“ ;

-1. место 2016.године у Смедеревској Паланци и 2017. године у Гроцкој на Републичкој смотри стваралаштва на селу и о селу Друштва за народно просвећивање „Светионик“ из Крагујевца у категорији ђаци-млади песници ;

- 1. место 2017. године за најлепшу љубавну песму у акростиху на конкурсу Клуба умјетничких душа из Мркоњић Града и још две љубавне песме су награђене на истом конкурсу и укључене у зборник радова;

-похвала на конкурсу Дечјег одељења Библиотеке града Београда 2017. године на конкурсу „Гласам за књигу“ ;

-1. место и два 3. места 2016. године на конкурсу Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ у Београду „Осмехни се здраво“ ;

-3. место 2016. године на литерарном конкурсу Економске школе у Нишу „Стоп насиљу“ ;

-Специјална награда најмлађем учеснику на Међународном фестивалу за дјецу и поезију „Пјесмарица за Петра Кочића“ у И сточном Сарајеву 2017. Три прва места на истоименом конкурсу 2018.

- похвала на Међународном фестивалу дечијег стваралаштва „Креативна чаролија“ за 2017. годину;

-3. место 2017. године на конкурсу Дечјег културног центра Београд „Мој смешни свет“;

- учешће на Републичкој смотри „Под истим небом нашег дома“ у Каравукову 2017. године (са које још увек чекамо резултате) ;

- пласман на републички ниво Смотре у пројекту „Читалићи“ 2017. године у Мачкату у категорији Креативци ( вођење читалачког дневника) и у категорији ФБ турнир „Изађи ми на црту“ (у читању, снимању предлога и излагању мишљења о прочитаним и препорученим књигама) . Друга међународна награда предшколцу из Смољинца у категорији дневници креативци 2017. Трећа награда за групни рад сликовни речник Вукових речи 2018. Учешће на републичком нивоу у такмичарској категорији  Кликераши у вештини читања и разумевања прочитаног 2018. Похвале на међународном нивоу у категорији Фб турнир у читалаштву „Изађи ми на црту“, 2017. и 2018. године.

- Сваке године освајамо више награда на општинском конкурсу „Див Стигу“ поводом Дана библиотеке у Малом Црнићу, у којој учествују 4 школе на територији општине Мало Црниће. Ове, 2017. године, на поменутом конкурсу освојили смо 5 награда: два 1. места у категорији прозе, 1. место у категорији поезије, 2. и 3. место у категорији прозе.

Наш литерарни израз пријемчив је богаћење са свих извора. На нашим часовима су радо виђени гости и завичајни песници. Они утемељују у деци националну свест, везаност за постојбинско тло, учвршћују духовност.

Занимљива је и плодоносна сарадња са наставницом музичке културе и руководиоцем школског хора, Даницом Пацикас. Бројне су календарске активности у школском програму које су инспирација за заједничко деловање литерарне и хорске секције. Литерарци пишу текстове, чланови хорске секције компонују мелодију. Тако су настале композиције „Рођин ђак“ из које се касније развила школска химна, затим песма „Читалићи“, „Тесла и Пупин“ , песма настала у оквиру пројекта Читалићи и овогодишње теме пројекта Стопама великана. Следи композиција инспирисана слоганом Дечје недеље за 2017. годину „Нећу да бригам, хоћу да се играм“  и песма „Здравље на уста улази“, која је настала поводом октобарске недеље  „Здраве хране“ .

 Учећи од најбољих, ове године смо се опробали и у расписивању нашег конкурса „Васкршња радост“ и то у четири области: литерарни, ликовни, калиграфски радови и вез. Радови пристижу са свих страна, а наше комисије ће заседати након затварања конкурса, 10. маја и наградити и похвалити најбоље. Овом приликом се захваљујемо часопису Табла што је учествовао у интернет промоцији нашег конкурса, објављивањем текста о условима и пропозицијама конкурса.

 Тако...Радимо и верујемо да праве вредности саме крче пут. Не бринемо о начину на који се до успеха долази, већ негујемо источнике на којима се он формира.

Школска 2017-2018 НАГРАДЕ
-БИГЗ „Књиге су у моди“ за изузетну афирмацију читалаштва
Београдска филхармонија Шта је то филхармонија
3. место поезија од 1. до 4. разреда  Међународни конкурс књижевног клуба Мала птица из Миријева
2. место „Голубић“  
3. место „Радовићев венац“ „Био једном један...“ ДКЦ Ниш и заступљени у зборнику „Радовићев венац“

- Сарађујемо са Издавачком кућом „ Српска кућа“ у Пожаревцу и чланови наше секције заступљени су са својим радовима у Зборнику 1 и 2 ове издавачке куће.

- Сарадња са интернет часописом „Табла“ који промовише дечје литерарне радове, културна и спортска дешавања у школи

  • 3. место на конкурсу “Радујте се и веселите се“ црквене општине Велика Иванча
  • 3. награда „Рака Драинац“ библиотеке у Блацу
  • Више награђених ученика на међународном конкурсу у Бугарској поводом Божића

Летњи конкурс зрењанинске библиотеке Летња читалачка значка и то „специјална награда за невероват енергију и креативност ученика који су урадили преко 20 видео-клипова на основу прочитаних књига“.

Наша литерарна секција „Рођин ђак“ јесдна је од добитница награда ЗУОВ-а Примери успешних ваннаставних активности и налази се у тамошњој бази података.

Радо организујемо дружења у школској библиотеци са писцима. Једно од таквих било је са песникињом Вером Цветановић. Дружили смо се и санашом завичајном песникињом, Светланом Перишић. Била нам је гост у оквиру теме Читалића Српски великани и том приликом смо анализирали њену песму о Алекси Шантићу. Затим смо повезали конкурс ЗУОВ-а Сазнали смо на семинару и применили у пракси, па смо је позвали да са ученицима да кроз  НТЦ систем обрадимо њену завичајну песму „Куд газиш, сине мој?“.

Успешно смо укњучени већ другу годину за редом у Читалачи маратон издавачке куће „Клет“. У школи смо били и део пројекта заједнице „Сазнање“  „Сизиф у борби за правопис и чистоту језика“ Бојана Јокановића, чија је путујућа изложба карикатура у вези са правописом инспирисала наше ђаке да направе други део пројекта и дају свој лични печат оивој борби.

Радо сарађујемо са локалном заједницом. Резултат такве сарадње је и одлазак на републичку смотру у Каравуково, обележавање 100 година од завршетка првог светског рата , обележавање „Борбе против беле куге“, сарадња са општинском библиотеком ( вођење програма, скечеви наших ђака).

Наравно, не можемо а да не поменемо специфичности у спорту и  препознатљиве пројекте: стонотениски турнир „Змајевац 2018“ , „Европски школски дан“ и„Клинци олимпијци“, о којима смо вам говорили у другим нашим прилозима.

Тако...Радимо и верујемо да праве вредности саме крче пут. Не бринемо о начину на који се до успеха долази, већ негујемо источнике на којима се он формира.

Прилог саставиле: Кристина Мићић и Анђела Марковић, ђаци репортери 7. разреда

руководилац литерарне секције: Зорица Перић, наставница српског језика


  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
© 2023 Ош Смољинац. Сва права задржана. Направљено од GruTech